donderdag 3 maart 2011

Essence of the project

Met alsmaar opkomende informatiesystemen en visuele lagen over de 'echte' tastbare wereld, wordt het lastiger om de laag erachter nog waar te nemen. Mensen komen terecht en gaan leven in een hyperreality (Baudrillard): de beelden die ze te zien krijgen vormen de originele betekenis en beleving om naar een andere realiteit. Informatie verpakt in digitale media wordt steeds toegankelijker en dominanter, zowel binnenshuis als in publieke ruimtes, waardoor er steeds meer versplinteringen in de realiteit ontstaan. De veelvoud van digitale media zorgt voor onsamenhangende reeksen van informatie welke er weer voor zorgen dat mensen worstelen met concepten, en relaties tussen, verschillende realiteiten. Deze informatiestromen hebben invloed op en worden onderdeel van mensen zelf. Er ontstaan "schizofrene" ervaringen: het verlies van contact met de echte omgeving en desintegratie van de authentieke persoonlijkheid, het verlies van identiteit.

Frederic Jameson in Post Modernism & Consumer Society: "Schizophrenic experience (following Jacques Lacan): An experience of isolated, disconnected, discontinuous material signifiers which fail to link up into a coherent sequence." p4 Collage critical views.

As Jameson explains, the schizophrenic suffers from a "breakdown of the signifying chain" in his/her use of language until "the schizophrenic is reduced to an experience of pure material signifiers, or, in other words, a series of pure and unrelated presents in time."


Collage helpt ons weer te re-integreren met onze wereld. Het dient ervoor om het missende terug te brengen en de orde te herstellen in een gefragmenteerde realiteit. Het houdt zich bezig met de vraag wat de aard van de realiteit nou werkelijk is. In de meerlagige wereld en de wereld die zo bewust is van meerdere perspectieven, ideologieën en van de betekenis van signalen en beelden, is het collage dat het ons mogelijk maakt te reflecteren op de complexiteit van het leven en te genieten van zijn mysterie.

Random quote "Only mystery allows us to live, only mystery."
Federico García Lorca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten